GUMMI BJÖRN TÅRTA!
Här kommer en gummi björn tårta som yngste sonen beställde till sitt 4 årskalas.
Ljus botten fylld med mjölkchoklad fluff och hallonmousse, spaklad med lemoncurd grädde och täckt av sugarpaste. Bilden är målad med gelefärger för livsmedel.
Cakepops
a
2 paket ballerina kladdkaka eller oreo kex
50-100 gram Philadelphiaost
200g vit-, mörk- eller mjölk-bakchoklad
Pinnar till klubbor
Smula sönder kexen i matberedare eller med kavel i plastpåse.
Blanda i Philadelphiaost efter smak.
Rulla till bollar och ställ i frysen.
Smält chokladen i vattenbad och doppa pinnarna och tryck i bollarna.
Doppa hela bollen i chokladen dekorera med strössel efter smak och ställ på ett fat med pinnen uppåt eller i ett glas.
Monnies tårtbotten
Denna tårtbotten blir luftig och lätt och passar bra till olika mousse fyllningar. 175 C ca 40-45 minuter.
5 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1 1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver Ev 4 msk kakao om du vill ha en choklad botten.
Vispa ägg och socker luftigt.
Blanda försiktigt i resten av ingredienserna, sila helst i så det inte bildas klumpar av potatismjölet.
Gräddas på nedre falsen i 175 C ca 40-45 minuter.
Satsen kan dubblas ifall du vill göra den i långpanna och den går att dela i 3 lager för en hög tårta.
Hallonmousse
3 dl grädde
3 msk socker
5 msk mosade hallon eller andra bär eller 4 msk koncentrerad apelsinjuice eller anna juice.
2 äggvitor
Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa grädden till hälften och blanda i socker, bär eller juice och fotsätt vispa grädden hårt.
Vänd försiktigt i äggvitan och låt stå i kylen ca 2 timmar.
Vaniljmousse
Som inte är så söt och lätt kan kombineras med andra smaker.
2 dl creme fraishe 2 dl färdig vaniljsås eller marsansås
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
Rör ihop creme fraishe, vaniljsås, socker och vaniljsocker.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten och smält i kastrull eller vattenbad.
Vispa ner gelatinet i vaniljröran.
Vispa grädden hårt och vänd i den avsvalnade vaniljröran. Låt stå över natten övertäckt i kylen.
Denna morotskakan är bara såå god och uppskattad av både stora och små. Den är inte heller för söt som jag tycker det brukar vara på konditorier.
Morotskaka!
175 C ca 50-65 minuter, muffins 200 C i ca 20 min ,blir ca 24 st.
Blir jättehög i vanlig sockerkaks form och väller gärna över eftersom det är en 1 1/2 smet som jag brukar göra för att det ska passa till figurformar.
Vispa
4 ägg 7 dl rivna morötter, ca 4 stora.
3 dl neutral olja, jag kör med rapsolja.
Blanda
3 tsk kanel
2 tsk bikarbonat
5 dl mjöl 4 dl socker ev 1/2 tsk muskot
Vänd ihop och grädda i mitten av ugnen i 175 C ca 50-65 minuter. Låt svalna.
Glasyr
2 små paket Philadelphia ost a 200g eller ett stort paket a 300g.
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker Smält osten i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna och rör till en tjock smet.
Bred smeten över kakan och strö gärna över kokos.
Denna kakan kan också göras i långpanna då tar man dubbel sats och gräddar i 175 C i ca 45 minuter.
FRANSK CHOKLADKAKA!
Denna Franska chokladkaka är den bästa chokladkakan jag hittils gjort!
Gjorde den första gången till midsommar 2010 och det har blivit tradition att alltid baka den till midsommar!
Här kommer receptet som jag hittat någonstans på nätet.
Fransk chokladkaka! 175`C ca 35-40 minuter
4 ägg
2 dl socker
150 g smör 100 g mörk bakchoklad hackad
1.5 dl mjöl
1 krm bakpulver
Tryffel
100 g mörk bakchoklad
50 g smör
2 msk florsocker
1/2 dl grädde 1 krm vaniljsocker
Smörj och bröa en form med mjöl eller skorpmjöl. Smält smöret och rör i 100 g hackad choklad.(Det står att man ska smälta det över vattenbad men det går lika bra i vanlig kastrull så länge inte smöret kokar när du lägger i chokladen.)
Vispa ägg och socker pösigt och häll i smör/chokladen.
Blanda i mjöl och bakpulver. Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.
Kakan ska vara lite kladdig i mitten låt kakan svalna!
Tryffel
Hacka chokladen grovt.
Koka upp grädden och rör i chokladen, smöret, vaniljsocker och florsocker.
Låt smeten svalna och tjockna vispa sedan "fluffig".
Bred över kakan och runt om. Låt gärna stå över natten i kylen kakan blir bara godare för varje dag! Servera med vipgrädde.
Att göra Fluff!
3 dl vispgrädde 40%
12 dajmkolor eller annat godis, funkar bra med bilar oxå så kan man göra laktosfritt och nötfritt.
Koka upp grädden.
Rör i godiset tills det smält helt.
Låt svalna och förvara i kylen över natten.
Vispa upp och använd som frosting eller tårtfyllning. DONE! :D
Marsmallow fondant
Den kan användas på samma sätt som sugarpaste för att täcka tårtor den är dock lite sötare i smaken men älskas av barn och är lättarbetad.
200 g marsmallows
2 msk vatten
2 msk cocosfett
500g florsocker
Ev 1 tsk vaniljsocker, 2 msk kakao eller citronolja som smaksättning.
Micra marsmallows och vatten i en plastskål tills dom smält helt.
Smörj en bunke med cocosfett och sila ner florsockret.
Forma som en brunn i florsockret och häll i marsmallowsen.
Knåda till en följsam deg och låt vila 1 timma innan användandet.
Smörj arbetsunderlaget med cocsfett eller petalbase innan kavling.
Förvaras väl plastad i rumstemperatur och håller i ca 3 veckor. Kan läggas direkt på grädden utan att behöva fodras.
Muffins grundrecept
ca 9 stora 175 C ca 15 minuter
eller 12 vanliga 200 C ca 20 minuter
Minimuffins ca 24 st 200 C ca 15 minuter
150 g smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 dl vatten eller mjölk
3 dl mjöl
Kan smaksättas med 2 dl bär, 3 msk cacao, arraksessens efter egen smak eller citronsaft efter egen smak.
Vispa smör och socker pösigt.
Vispa i äggen ett i taget.
vispa i vatten/mjölk, vaniljsocker, bakpulver och mjöl.
Vispa i smaksättning.
Fyll formarna och tryck i bären.
Grädda mitt i ugnen
Glasyr inte så söt
100 g Philadelphiaost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljpulver
Smält i kastrull och rör till en tjock massa.
Låt svalna och spritsa på muffinsen eller bred på medans varmt.
Traditionell glasyr ganska söt
100 g Philadelphiaost
5 dl florsocker
4 msk smör
1 tsk vaniljsocker
Vispas ihop till en smet och spritsas breds på muffinsen.
Kärleksmums, kokosrutor
225 g smält smör eller 2,5 dl raps eller solros olja.
3 ägg
4,5 dl socker
2,25 dl vatten eller mjölk
6,75 dl mjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6msk cacao
Vispa ägg och socker pösigt.
Vispa i resten av ingredienserna.
Grädda i bakplåtsklädd långpanna i 175 C i ca 20 minuter.
Låt svalna.
Glasyr
200 g florsocker ca 3,5 dl
3 msk cacao
4 msk vatten, mjölk, kaffe eller ca 10 droppar arraksessens.
Rör ihop till en slät massa och bred över kakan, strö över kokos.
Kokos att ha på
Sugarpaste
1/2 msk gelatin
2 msk kallt vatten
4 msk + 1 tsk glucos (Kan ersättas med samma mängd vit sirap)
1/2 msk glycerol
1 msk cocosfett
ca 10 dl florsocker =600 g
florsocker eller cocosfett till arbetsytan och kaveln.
Blanda gelatinet med vattnet och låt tjockna.
Smält i vattenbad tills allt löst sig.
Tillsätt glucos och glycerin blanda väl.
Rör i cocosfett låt det smälta och ta bort från värmen.
Ev tillsätt färg och smak.
Låt svalna till fingervarmt.
Sickta i florsockret i en bunke och gör en fördjupning i mitten.
Häll i blandningen och rör med träslev.
Knåda med händerna till en följsam deg, är den för kladdig tillsätt mer florsocker är den för hård tillsätt lite vatten i taget.
Förvaras väl inplastad i kylen och knådas mjuk inför användning.
Blir den hård kan den köras i micron i några sekunder men inte för länge då smälter den.
Superenkel ananaspaj!
8-10 bitar
3 1/2 dl Digestivekex, ca 13 st
1 dl smält smör eller flytande, ca 100 g
1 msk socker
Krossa kexen i matberedaren eller en plastpåse med en kavel.
Blanda med smör och socker till en smulig deg.
Pressa med en sked i formens botten och sidor.
Grädda i 5-8 minuter i 175 C så att skalet blir sprött och smaken lyfts fram.
Låt svalna.
Fyllning
1 burk krossad ananas, varav 280 gram fruktkött.
1 rågad dl socker
1 tsk vaniljsocker
5 dl creme fraiche
Låt ananasen rinna av i en sil i minst en timme.
Gör under tiden pajskalet och låt formen svalna på galler.
Sätt ugnen på 175 C.
Blanda ananas, socker, vaniljsocker och creme fraiche.
Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 25 minuter.
Låt svalna på galler och servera kylskåpskall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar